slider 01 2000x900
slider 01 2000x900

Haptonomie

Haptonomie gaat over raken of geraakt worden in het gevoel. Het laat je stil staan bij je gevoel en brengt je in contact met je lijf. Je lijf geeft je namelijk meer signalen over hoe jij je voelt dan je denkt. Als je iets niet leuk vindt of je overvallen voelt, kun je letterlijk verstarren. Als je iets juist heel fijn vindt en aan het genieten bent, ontspant je lijf.

 

Omdat we steeds meer gericht zijn op het hoofd, op efficiëntie, op van alles “moeten”, raken we het contact kwijt met ons gevoel en ons verlangen. Maar ook raken we de verbinding kwijt met mensen en bezigheden die ons echt voeden en waar we blij van worden. Hierdoor kun je allerlei lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen.

Haptotherapie

Haptotherapie is de praktische toepassing van haptonomie. Het leert je jezelf te voelen, wat er in jou speelt, maar ook hoe de ander en de 

omgeving (aan)voelt.  

 

Hoe gaan we dat doen?

Tijdens de sessies help ik je om je bewust te worden van je gevoel. We doen dat aan de hand van gesprekken, oefeningen met een bal of andere materialen en ik ga je aanraken op de behandeltafel.  We onderzoeken wat je beweegt in het hier en nu, beweeg je ervan af of juist ernaartoe. Je lijf geeft een heel duidelijk “ja” of “nee”. Alleen zijn we ons daarvan nauwelijks nog bewust. Ben je iemand die vooral naar “binnen” toe voelt (en neig je de afstemming met de anders soms te verliezen), of ben je juist meer gericht op de buitenwereld (en neig je soms jezelf wat te verliezen)?

We nemen een situatie uit jou dagelijks leven onder de loep. Wat waren je gedachten, hoe heb je gehandeld en wat voelde je erbij? Als je hier zicht op krijgt ga je langzaam zien wat voor terugkerende patronen je hebt en hoe deze jou beïnvloeden. Je kunt er dan voor kiezen om een situatie anders te benaderen, door bijvoorbeeld meer invloed uit te oefenen. Maar vooral ook, hoe je dicht bij jezelf (en bij je gevoel) kunt blijven. Zo krijg je meer grip.

Haptotherapie is effectief gebleken bij:

Contact:

Mariska Wijnands Haptonomie
Oude Fabriekstraat 14

3812 NN Amersfoort

Herenstraat 45
3431 CW Nieuwegein

Tel.: 06 – 266 466 41